Re$publica

«Мистецтво-наша зброя!» – вже  5-й рік поспіль це гасло звучить на фестивалі «Respublica», який дебютував у 2011 році та досі залишається одним з найпопулярніших в Україні. Відбувається у декількох локаціях Кам’янця-Подільського: головний концерт та важка сцена – на території Нової фортеці у старій частині міста, денна сцена та ярмарок ­– на площі Ратуші, а стріт-художники малюють у спальних районах міста.

002

В середньому фестиваль відвідує від 7 до 10 тисяч людей зі всієї України  щороку. Протягом трьох днів на території фестивального майданчика та у різних частинах міста паралельно відбуваються мистецькі акції.          Художники-муралісти з таких країн світу, як Україна, Польща, Іспанія, Італія, Німеччина, Білорусь, Росія, Австралія, займаються розписом занедбаних, аварійних житлових будинків у різних районах міста.
Зібравши купу (непотрібних) речей я вирушаю на автовокзал. Там, в натовпі, шукаю свій автобус до Кам’янця-Подільського. Побачивши купку людей з рюкзаками та спальними мішками, розумію що це мої «однофестники». Дорога далека, тому вмикаю в навушниках музику Brutto, O.Torvald, Бумбокс  та вчу слова, адже вже ввечері буду підспівувати їм разом з усіма фанатами.
Приїхали в місто саме вчасно, до початку залишається година і ми з друзями стрімголов летимо під головну сцену. Виходить це у нас з четвертого разу, адже спочатку ми сіли не на ту маршрутку, потім попрямували коротшим (який насправді був довший) шляхом, і насамкінець переплутали місцезнаходження головного входу. Нарешті, діставшись сцени, де вже звучить справжній український рок, ми забуваємо про все та поринаємо в цю захопливу атмосферу. 5 годин проходять непомітно і ніхто не жалкує, що приїхав сюди. Наступні дві доби нас супроводжувала злива, але це нікому не заважало. Всі закупились парасольками, дощовиками та навіть резиновими чобітьми, щоб не пропустити жодного з гуртів. І тут в сирості, в холоді, саме тут ти розумієш, яка насправді чудова українська музика. Всі ладні мокнути під дощем та в буквальному значенні купатися в болоті, аби тільки послухати її наживо. Від цієї атмосфери люди просто шаленіли та пускалися в танці. Тут не було «своїх» та «чужих», всі були друзями: ділились їжею, спальними мішками, віддавали запасну пару взуття тим, хто своє пошкодив у дикому слемі. Постійний учасник фестивалю, Олег каже:
– Я точно знаю, що таке залишитись на фестивалі без взуття. Тому завжди беру з собою декілька запасних пар для себе і для тих, кому вони будуть потрібні.
Як виявилось, на Республіці були присутні люди з різних країн. Зокрема американці Пол та Енді, австралієць Джон та француз Ерік. Взяти інтерв’ю в них, на жаль, не вдалось. Але була змога поспілкуватись з ще одним постійним учасником фестивалю. І це – Дядечко Юра. Його враження:
– Фестивалю кожного року, і завжди з нетерпінням чекаю наступного «Re$publicafest».  Мене тут вже всі знають та люблять. Якщо потрібна буде допомога, завжди звертайтесь до мене з будь-якими питаннями.
Порівняно із «Заходом», тут менше іноземних гуртів. Щодо кількості людей, то вона зрівняється. На рахунок ціни «Республіка» дешевша. Мені однаково подобаються обидва фестивалі. Раджу кожному, хто любить якісну українську музику відвідати кожен з них. На вас чекатиме чудова атмосфера, молоді гурти, нові друзі, та море вражень.

008

Фото: Інтернет

Настя Борисова